Construirea si incalzirea rasadnitelor cu fire de rezistenta electrica

Construirea si incalzirea rasadnitelor cu fire de rezistenta electrica
Produsele mentionate in acest articol si folosite de noi le gasiti facand click aici.

Rasadnita incalzita electric cu ajutorul cablurilor de rezistenta electrica a inceput sa fie tot mai folosita de catre fermieri. Unul dintre principala avantaje este controlul facil al micro-climatului din rasadnita.
Exista doua feluri de rasadnite: suspendate si pe sol. Construirea celor doua tipuri de rasadnite este aproape identica identica. Rasadnita la sol trebuie neaparat izolata cu polistilen de 5 sau 10 cm.

Etapa 1 - Izolarea termica a rasadnitelor

Baza rasadnitelor trebuie bine izolata, fie cu polistilen expandat de 5-10 cm fie cu folie de parchet. Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, noi am folosit folie de parchet de 5mm pentru ca ne ajuta sa economisim spatiu pe inaltimea rasadnitei. Ca sa ne asiguram ca este bine izolata rasadnita, am fixat si pe margine folie de parchet.
 
Rasadnita incalzita cu rezisteante electrice

Etapa 2 - Intinderea firelor rezistentei electrice

Dupa fixarea foliei sau a polistilenului trebuie aplicat un strat de pamant sau nisip de 2-3 cm pentru a evita topirea materialelor de catre cablul de rezistententa electrica. Firele rezistentei electrice trebuiesc intinse paralele cu latura cea mai lunga a rasadnitei. Pe marginea rasadnitei primele doua randuri de fire se pot pozitiona mai apropiat, la 5-6 cm, iar pe masura ce inaintam spre mijlocul rasadnitei distanta se poate creste pana la 20 cm in mijlocul rasadnitei.

Asa cum se vede in imaginea de mai jos noi am pastrat o distanta relativ egala dupa cele 2-3 randuri mai apropiate din margini. Am facut acest lucru pentru ca am folosit un fir de 1600W cu o lungime de 100 m. Lungimea rasadnitei este de 7.5 m asta inseamna ca incap 100:7.5=13.3 raduri de fire. Daca ne uitam in imagine sunt 12 raduri iar ultimul din dreapta a fost intors fortat pentru ca ambele capete ale rezistentei electrice trebuie sa fie in acelasi capat al mesei pentru a fi conectate la termostat. De retinut ca daca faceti impartirea si rezultatul este impar, inseamna ca un capat al rezistentei electrice vine in partea opusa, ceea ce este gresit. Daca rezultatul este par o sa aveti o rasadnita perfecta si cele 2 capete ale firului vor fi in aceeasi parte a mesei pentru a fi conectate la termostat. Distribuirea lor pe latimea mesei a fost facuta tot matematic.

Dupa ce am terminat de intins rezistenta electrica, aceasta trebuie acoperita fie cu nisip fie cu pamant sau turba. Stratul trebuie sa fie de aproximativ 5-6 cm. Din experienta noastra, cea mai buna acoperire a fost cu 3 cm de nisip si 2-3 de turba. Rasadurile au rasarit uniform si au avut caldura uniforma datorita nisipului, iar turba a ajutat plantele din alveole la dezvoltare, in sensul in care radacinile plantelor au folosit si turba de sub alveola.

Atentie!
  • Termostatul si rezistentele electrice trebuiesc verificate inainte de montare
  • Firele rezistentei electrice nu trebuie sa prezinte zgarieturi sau rupturi ale izolatiei pentru ca rasadurile sa poate fi udate in siguranta.
  • Distanta minima intre fire este de 3cm
  • Firele rezistentei electrice nu trebuie sa se atinga sau sa se intersectez si nici nu trebuiesc facute bucla in timpul functionarii.
  • Firele nu se ajusteaza, in sensul in care nu pot fi scurtate, taiate sau lungite.
  • Termostatul trebuie sa fie ferit de apa, exista riscul de electrocutare
intinderea rezistentelor electrice in rasadnita



Cu ce acoperim rasadnita pe timp de noapte?

Este foarte important ca pe timpul noptii sa acoperim rasadnita astfel incat sa conservam energia termica, sa economisim energie electrica, scadem costurile, si ne asiguram ca vom proteja plantele de inghet in noptile friguroase de iarna. Recomandam pentru acoperirea rasadnitei sa folosim o folie termica cu aditiv IR, aditiv care ajuta la conservarea energiei termice, iar deasupra acestei folii mai aplicam agril de 23g/mp in 2-3 straturi.

Noi folosim la acoperirea rasadnitei o folie de 200 microni peste care asezam agrilul.

Neaparat in timpul zilei rasadnita trebuie lasata descoperita cat mai mult timp pentru a permite plantelor sa se dezvolte sanatos. Altfel procesul de fotosinteza nu va avea loc, plantele se alungesc cautand lumina, nu vor mai asimila azot si in final le vom pierde.

Produse folosite de noi.

Asa cum se observa si in imaginile din intregul articol, noi am folosit doar rezistenta electrica de 1600w cu lungimea firului de 100m si doar 2 termostate. Ambele termostate au sonta pentru citirea temperaturii din substrat. Important de stiut este ca sonda trebuie pozitionata in substrat la distanta de rezistenta electrica pentru a perimite substratului o incalzire uniforma. Noi am pozitionat sonda intre firele din mijloc, unde distanta dintre fire este mai mare, mai la suprafata substratului. Daca sonda atinge firele sau este prea aproape de fire aceasta va opri prea repede incalzirea rasadnitei, incalzirea substratului fiind neuniforma, iar ciclurile de oprire si pornire vor fi dese ceea ce poate duce la defectarea ansamblului si ulterior poate si la pierderea unor plante.

Mentionez ca termostatul digital de 4kw a fost folosit cu 2 rezistente electrice de 1600w iar sonda a fost suspendata pentru a citi temperatura din aer. A functionat foarte bine si asa.

Pentru a dimensiona corect rasadnita astfel incat rezistentele electrice sa isi faca treaba trebuie sa tinem cont si de capacitatea solarului de a conserva energia termica, daca mai sunt surse de incalzire in solar, suprafata solarului si pozitionarea rasadnitei.

Exemplu: Noi avem solar cu folie dubla inflata pe toata suprafata solarului. Folia folosita la acoperirea solarului este de 200 microni. Rasadnita este pozitionata in centrul solarului unde este cel mai cald pe timp de noapte, iar suprafata rasadnitei este de 9.3 mp pe care folosim doar un fir de 1600w. Am luat aceasta decizie pentru a ne asigura de eficienta rezistentei electrice, costuri scazute la energia electrica, siguranta producerii unor rasaduri sanatoase de calitate si eliminarea oricarui pericol de inghet. Mentionez ca in solar nu este nici o alta sursa de incalzire. In cazul in care solarul este mai bine izolat si mai este o sursa de incalzire in solar se poate creste suprafata rasadnitei pentru un fir de rezistenta electrica.

Mai jos sunt cateva poze dintr-un solar cu rasaduri cu o rasadnita suspendata.
Pentru orice detalii nu ezitati sa ne contactati!
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!